DEFICIENTA FIERULUI

Exista multi factori care influenteaza dezvoltarea tulburarilor de deficit de fier si, in consecinta, aparitia anemiei. Vezi mai jos principalele cauze:

CAUZE NUTRITIONALE: Aportul de fier scazut din alimentatie nu produce, de regula, un deficit de fier la adulti dar in timpul alaptarii nevoile fiziologice ale acestui mineral nu sunt acoperite de alimentatiesi este esential un aport suplimentarin perioada de la 4 la 6 luni. In timpul copilariei, adolescentei si sarcinii, nevoile fiziologice de fier sunt mai mari.

In ciuda faptului caare o influentauriasa, lipsa fierului din alimentatie nu este principala cauza a dezvoltarii unei anemii. Malabsorbtia fierului nu reprezinta o cauză frecventa de deficienta, cu exceptia persoanelor care au fost operate sau care sufera de sindrom de malabsorbtie. Aproximativ 50% dintre acesti pacienti vor suferi de anemie cu deficit de fier in urmatorii ani.

Dietele pe baza de produse vegetale, in special in cazul veganilor, pot cauza deficit de fier din cauza absentei sau a scaderii absorbtiei de fier, deoarece acest mineral este prezent in forma sa de fier non-hemic.

PROBLEME DE ABSORBTIE: Unele tulburari, cum ar fi gastrita atrofica, slabesc aciditatea stomacului ceea ce determina o reducere a absorbtiei de fier non-hemic, dar nu afecteaza absorbtia sarurilor de fier sau a fierului hemic din surse animale.

Alte afectiuni cum ar fi boala celiacaimpiedica, de asemenea, procesul de absorbtie a fierului și pot determina aparitia anemiei.

HEMORAGIA: este cea mai frecventa cauza a carentei de fier la adulti, care poate fi cauzatade motive diferite. Cele mai frecvente, avand in vedere populatia femininaintre 15 si 45 de ani, sunt pierderile de sange asociate cu menstruatia.

In cazul barbatilor adulti si a femeilor postmenopauza care sufera de anemie cu deficit de fier, cauza principala este de obicei, pierderea cronica a sangelui la nivelul tractului gastrointestinal, care poate fi cauzata de reflux gastroesofagian, hernie hiatala, esofagita, consum excesiv de analgezice, ulcere, boli neoplazice.

FORTIFERRUM+® is a registered trademark of A.E.I. 24 - FORTIFERRUM+ © Copyright 2018